Prostor pro otevřený a bezpečný dialog

V reakci na nedávnou tragédii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy chceme věnovat pozornost událostem, které v současnosti probíhají ve společnosti. Je pro nás důležité, abychom se touto problematikou zabývali i na naší škole, a proto, pokud se žáci rozhodnou otevřít toto téma, máme v úmyslu poskytnout jim bezpečné a podpůrné prostředí pro diskuzi.

V případě, že se děti rozhodnou pro tuto diskuzi, plánujeme jednat s nimi s empatií a respektem, respektujíc jejich individuální pocity a reakce na tragickou událost. Budeme s nimi komunikovat v souladu s předem stanovenými dohodnutými způsoby podpory, abychom vytvořili prostor pro otevřený a bezpečný dialog.

Rovněž se zavazujeme nabídnout žákům další možnosti podpory jak v rámci školního prostředí, tak i mimo něj. To může zahrnovat konzultace se metodičkami prevence, které mohou poskytnout pomoc a podporu. Žáci mohou využít příležitost ke sdílení svých pocitů či obav.

Považujeme za klíčové, aby v této obtížné době nikdo nezůstával sám se svými pocity. Dále doporučujeme i rodičům diskutovat s dětmi o tom, jaké informační zdroje v současné době sledují. Zejména u mladších dětí je vhodné sledovat, jakým způsobem přistupují k zprávám, které by je mohly šokovat nebo vyděsit.

Pokud by žáci potřebovali podporu mimo školní prostředí, nabízíme možnost využití externích zdrojů, jako je Linka bezpečí nebo další organizace, které poskytují psychosociální podporu. Naším cílem je zajistit, aby žáci měli dostatek prostoru a zdrojů k zvládání této obtížné situace, a abychom jim pomohli při procesu zpracování události.

 

Linka bezpečí – telefon a chat
116 111

Nepanikař – aplikace ke stažení zdarma s technikami pro zvládání náročných situací
https://nepanikar.eu/

Centrum Locika – chat
https://www.centrumlocika.cz/

Dětské krizové centrum – chat, telefon, osobní návštěva
+420 241 484 149, +420 777 715 215

Další články:

Výsledky přijímacího řízení do 1. ročníku

Vážení rodiče, o přijetí uchazečů  rozhodla škola na základě stanovených kritérií. Přijato bylo 90 dětí spádových (kritérium 1) podle vylosovaného pořadí. Seznam přijatých dětí (uvedeny

Výsledky voleb do Školské rady

za pracoviště Lobkovicovo byly zvoleny PhDr. Kateřina Divišová Ing. Jana Dubenská za pracoviště Perunova byla zvolena Mgr. Helena Ganická

Skip to content