Oběd se zdravou surovinou – pohankou

Ve středu proběhl ve školní jídelně tematický oběd zaměřený na zdravé stravování. Tentokrát byla hlavní surovinou pohanka – královna zdravé výživy, která je známá svými výživovými hodnotami – obsahuje spoustu minerálních látek, vlákniny a je přirozeně bezlepková. Jednou z nejdůležitějších vlastností pohanky je její pozitivní vliv na střeva a trávicí systém. Porce (100 g) vařené, pražené pohanky pokryje 18 % tělesné potřeby manganu, 17 % mědi a 12 % hořčíku.

Před samotným obědem si děti z prvního stupně vyslechly krátké povídání od svých paní učitelek o tom, proč je pohanka zdravá a proč je dobré ji do jídelníčku zařazovat. Dozvěděly se například, že pohanka podporuje imunitu a prospívá srdci.

A jak oběd dopadl? Děti po jídle hodnotily, že pohanka v pokrmu nebyla výrazně cítit a že jídlo jim průměrně chutnalo. I tak si ale zaslouží pochvalu za to, že ochutnaly něco nového a zdravého!

Takovéto akce nám připomínají, že i drobná změna ve školním jídelníčku může být zajímavou zkušeností a přispět k lepším stravovacím návykům.

Další články:

Strašidelné učení – Perunka

31. října se strašilo i na Perunce. Děti si užily tematické vyučování – příklady s duchy i dýněmi, únikovky, práci s textem o Halloweenu, Svátku

Třídní schůzky – listopad 2025

Vážení rodiče, zveme vás na třídní schůzky ke konci 1. čtvrtletí, které se uskuteční: na pracovišti LOBKOVICOVO dne 11. 11. 2025   V čase 17:00 – 19:00 Pokud

Strašidelné učení

Poslední říjnový den se na prvním stupni nesl v duchu kouzel, tajemství a smíchu v rámci akce Strašidelné učení. Třída 1.B se proměnila ve svět plný

Skip to content