Ve středu proběhl ve školní jídelně tematický oběd zaměřený na zdravé stravování. Tentokrát byla hlavní surovinou pohanka – královna zdravé výživy, která je známá svými výživovými hodnotami – obsahuje spoustu minerálních látek, vlákniny a je přirozeně bezlepková. Jednou z nejdůležitějších vlastností pohanky je její pozitivní vliv na střeva a trávicí systém. Porce (100 g) vařené, pražené pohanky pokryje 18 % tělesné potřeby manganu, 17 % mědi a 12 % hořčíku.
Před samotným obědem si děti z prvního stupně vyslechly krátké povídání od svých paní učitelek o tom, proč je pohanka zdravá a proč je dobré ji do jídelníčku zařazovat. Dozvěděly se například, že pohanka podporuje imunitu a prospívá srdci.
A jak oběd dopadl? Děti po jídle hodnotily, že pohanka v pokrmu nebyla výrazně cítit a že jídlo jim průměrně chutnalo. I tak si ale zaslouží pochvalu za to, že ochutnaly něco nového a zdravého!
Takovéto akce nám připomínají, že i drobná změna ve školním jídelníčku může být zajímavou zkušeností a přispět k lepším stravovacím návykům.

