V pondělí a v úterý proběhl ve školní jídelně tematický oběd zaměřený na zdravé stravování a tradiční českou kuchyni. Prosincovou zdravou surovinou byly kroupy, a to v podobě staročeského pokrmu kuba.
Historie houbového kuby sahá až do pohanských dob. Staří Slované měli houby ve velké úctě a považovali je za posvátnou surovinu. Samotný kuba byl původně pokrmem chudého lidu, který byl často sužován válkami a hladomory. Přesto si tento jednoduchý, ale výživný pokrm našel své místo v české kuchyni až do dnešních dnů.
Kroupy jsou cenným zdrojem hořčíku, zinku, železa, draslíku a vitamínů skupiny B. Jejich pravidelné zařazení do jídelníčku může pozitivně ovlivnit fungování našeho organismu. Sloučeniny obsažené v kroupách mají příznivý vliv například na lámavost vlasů a nehtů, nespavost a svalové křeče.
Důležitou roli hraje také vláknina, která podporuje správné trávení. Platí, že čím jsou kroupy větší, tím více vlákniny obsahují. K hlavnímu jídlu připravily paní kuchařky také kuřecí polévku s těstovinou, která celý tematický oběd příjemně doplnila.
Děkujeme pracovníkům školní jídelny za přípravu zdravého menu a těšíme se na další tematické dny.

