Tematický oběd ve školní jídelně: návrat ke zdravým kořenům

V pondělí a v úterý proběhl ve školní jídelně tematický oběd zaměřený na zdravé stravování a tradiční českou kuchyni. Prosincovou zdravou surovinou byly kroupy, a to v podobě staročeského pokrmu kuba.

Historie houbového kuby sahá až do pohanských dob. Staří Slované měli houby ve velké úctě a považovali je za posvátnou surovinu. Samotný kuba byl původně pokrmem chudého lidu, který byl často sužován válkami a hladomory. Přesto si tento jednoduchý, ale výživný pokrm našel své místo v české kuchyni až do dnešních dnů.

Kroupy jsou cenným zdrojem hořčíku, zinku, železa, draslíku a vitamínů skupiny B. Jejich pravidelné zařazení do jídelníčku může pozitivně ovlivnit fungování našeho organismu. Sloučeniny obsažené v kroupách mají příznivý vliv například na lámavost vlasů a nehtů, nespavost a svalové křeče. 

Důležitou roli hraje také vláknina, která podporuje správné trávení. Platí, že čím jsou kroupy větší, tím více vlákniny obsahují. K hlavnímu jídlu připravily paní kuchařky také kuřecí polévku s těstovinou, která celý tematický oběd příjemně doplnila.

Děkujeme pracovníkům školní jídelny za přípravu zdravého menu a těšíme se na další tematické dny.

Další články:

Srdečné poděkování rodičům na Perunce

Rádi bychom srdečně poděkovali rodičům na Perunce za včerejší krásné vánoční zpívání u stromu. Velké díky patří rodičům za darování vánočního stromu, který se stal

Adventní výlet 7.C do Českých Budějovic

V pondělí 15. prosince se třída 7.C vydala vlakem na adventní výlet do Českých Budějovic. Už během cesty se žáci prostřednictvím připravených materiálů seznámili s

Skip to content