Sbírka pro Nadační fond Veroniky Kašákové

V pondělí 25. 2. se na naší škole uskutečnilo neobvyklé setkání. Za účasti celého druhého stupně mohla žákyně 9. třídy Kateřina D. osobně předat finanční částku ve výši 10 131 Kč přímo zakladatelce nadačního fondu, modelce Veronice Kašákové. Tuto částku se podařilo shromáždit od spolužáků, rodičů i učitelů, jimž tímto velice děkujeme.

Předání daru předcházelo krátké představení činnosti fondu i životního osudu samotné modelky, která dětem upřímně a otevřeně vyprávěla o svých pocitech dítěte vyrůstajícího v dětském domově, o pocitu méněcennosti i touze po úspěchu, o trvalé touze po rodičovské lásce i o problémech, se kterými se potýkala po odchodu z dětského domova.

Ocenění a poděkování zaslouží ale především Katka sama – to ji napadlo vyzvat své spolužáky k tomu, aby pomohli. Aby našli třeba jen malou finanční částku, které jsou ochotni se vzdát, a věnovali ji fondu, který se snaží pomáhat těm, kteří nemají vlastní domov v rodině nebo jejichž rodiče jim nedokážou poskytnout takovou péči, jakou by měli. Vyzvala je k tomu, aby otevřeli svá srdce a udělali dobrou věc – pomohli financovat průvodce, kteří pomáhají mladým lidem z domovů zorientovat se v samostatném životě, převzít za sebe zodpovědnost a vyhnout se tak problémům s dluhy, nezaměstnaností apod.

A co ji k tomu přimělo? Absolventská práce, kterou v 9. ročníku musela napsat. Věnovala se v ní knize V. Kašákové Zpověď: z děcáku až na přehlídková mola. Katku dojalo modelčino strastiplné rané dětství i její další osudy, ale především ji ohromila její pevná vůle, schopnost nevzdávat se a bojovat, jít si za svým snem. Slečna Veronika se pro ni stala vzorem, ukázala jí, že každý může najít cestu k získání zdravé sebedůvěry a v rámci svých sil pomáhat ostatním. A o to se proto sama pokusila. Doufám, že najde své následovníky a někdo z mladších se pokusí příští rok tuto akci zopakovat.

Pavla Houfková

Další články:

LOB – Rodičovská brigáda

Milí rodiče, máme na Vás velkou prosbu, V SOBOTU 20. dubna od 9:00 (v případě deště v neděli 21. 4.) na zahradě školy sestavíme, nalakujeme a usadíme DŘEVĚNÝ

Noc s Andersenem

Ve čtvrtek 4. dubna proběhla na Perunce Noc s Andersenem.  Děkujeme Berenice Haladové, Renatě Rychlé, Zitě Morávkové, Kladii Eftimiadisové a Jiřímu Dvořákovi a krásné čtení

Skip to content